Tuesday 23 December 2014

Vår svengelska jul!


God dag i stugan!

Nu närmar sig julen med stora steg. Barnen är lediga och lagom stirriga, paketerna är inslagna, det mesta av maten är förberedd, och jag bara njuter av att kunna pyssla och ta hand om både hemmet och barnen i någorlunda lugn och ro.

I går kväll inleddes vårt julfirande när vi sjöng julsånger med grannarna här i gatan. Det är en underbart mysig tradition vi kört med i flera år nu. Våra närmsta grannar spelar i ett brassband, så ett par dagar innan jul brukar vi och en hel hög andra grannar samlas utanför deras hem för att sjunga julsånger. De spelar och bjuder på varma drycker, kakor och sånt. Vi sjunger, myser och tackar för underhållningen genom att skänka pengar till en lokal barncancervälgörenhet som har ett vårdhem här i närheten. Sen går vi runt och sjunger för några av de äldre grannarna som inte klarar av att gå ut.

På julafton lagar jag ett "litet" svenskt julbord (allting är relativt!). En av Alans kusiner brukar alltid dyka upp med presenter till barnen lagom tills vi ska äta, så om han inte kommit tidigare på dagen dukar jag bordet för honom också. Det har blivit lite av en rolig tradition att han äter med oss, trots att han egentligen inte ska det.


Vi skippar Kalle Anka eftersom ingen av oss är särskilt intresserade av det, och jultomten kommer inte till huset och frågar om det finns nån snälla barn. Vi kör med den engelska traditionen istället. Vi hänger julstrumpor på spishyllan som tomten kommer och fyller under natten, samt sätter ut en tallrik med fruktpajer, morötter och mjölk för tomten och hans renar.

Men eftersom vi firar svensk jul brukar barnen få öppna paketen från Sverige, samt ett paket med julpyjamas från oss.

På juldagsmorgon rusar barnen ner och tömmer sina julstrumpor. Vi, jag menar tomten, fyller dem med en lite bättre leksak, samt en massa småsaker, godis och en rolig ny tandborste. Alltid en tandborste. Han är rätt ansvarsfull den där tomten- han vet att det blir mycket godis till jul!


Efter en mysfrukost går vi i mässan, sen lagar Alan engelsk julmiddag för oss allihop. Kyckling (Alan gillar inte kalkon), rostpotatis, "stuffing" (en blandning av brödsmulor, lök och kryddor som läggs inuti kycklingen eller lagas separat. Ibland har den även korvkött i), sås grönsaker och massa tillbehör. Medans det är i ugnen delar vi ut resten av julklapparna under granen, dvs våra och de som kommer från vänner och släktingar i England och Irland.

Jag gillar att vi delar ut presenter i tre omgångar. Det blir inte lika stirrigt som när allt kommer på en gång och barnen får en bättre chans att leka med allting (och kartongerna, för de är ju alltid roliga!).

I engelsk stil har vi dessutom alltid smällkarameller på bordet med pappershattar, skämt, och nån liten leksak eller liknande i.


På Boxing Day, dvs annandagjul, har vi alltid en pyjamasdag, då vi inte klär på oss utan myser i våra pyjamas hela dagen, leker, äter julmatsrester och tittar på julfilmer. Det är ett underbart sätt att varva ner efter allt stressande innan jul och allt firande.

Härliga jul!

Har du nån roliga jultraditioner?

Och med det önskar jag dig och de dina en riktigt underbar jul!



3 comments:

  1. Vad roligt med en mix av traditoner! Är det falukorv jag skymtar där på bordet? Vi har svenskt julbord men delar upp det på lunch och middag, fisk och lax och sånt till lunch, skinka och köttbullar etc till middag. Jag brukar ofta jobba över jul men en fin middag lyckas vi alltid få till. På juldagen och Boxing Day kör vi engelskt mest. Vi har firat jul i Prag och ätit karp men maken har aldrig krävt detta här och gillar svensk mat. Han brukar vara noga med tjeckisk senap (som är som svensk) och några ryska fiskfiléer i burk som jag inte riktig vet vad det är men påminner om vår sill.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja viss är det falukorv. Dessa korten är från 2012 och 2013. I år blir det ingen falukorv för den åt vi upp när mamma var över i oktober! Vad intressant att din make är okej med svensk och engelsk mat till jul men måste ha sin tjeckiska senap!

      Delete
  2. Vad mysigt det der ut!
    Vi har också en härlig blandning av svensk och brittisk jul.
    God fortsättning!

    ReplyDelete